Zalety pakowania zywnosci w sposob prozniowy

cdn xl kraków

W Polsce, a także na świecie, każdego miesiąca są wyrzucane setki ton żywności, z powodu niewłaściwego przechowywania. Sposobem, aby zapobiec takiemu marnotrawstwu, jest próżniowe pakowanie żywności.

Zalety

Przechowywanie jedzenia w ten sposób, pozwala wydłużyć wielokrotnie jego termin przydatności do spożycia, niż w przypadku dotychczasowych metod. Pakowanie próżniowe powoduje, że produkty spożywcze, nie mają styczności z powietrzem, a to właśnie ono jest jednym z głównych powodów psucia się jedzenia. Ponadto metoda ta uniemożliwia dotarcie bakterii do żywności, jak również rozwoju na niej pleśni. Dzięki temu żywność, przez długi czas, utrzymuje świeżość, a jej smak i konsystencja nie zmieniają się.

Innymi zaletami pakowania żywności w sposób próżniowy, są:
– zapobieganie wysychaniu poprzez brak dostępu powietrza;
– suche jedzenie, takie jak brązowy cukier, nie kamienieje, ponieważ nie wchłania wilgoci, która jest w powietrzu;
– zapobiega zjełczeniu produktów zawierających tłuszcz i olej;
– pozwala na szybkie marynowanie mięsa i ryb;
– zmniejsza rachunki za żywność, ponieważ się ona nie marnuje, a tym samym mniej się jej kupuje;
– umożliwia kupowanie większych ilości i rzadziej, a przez to oszczędza czas przeznaczany na zakupy;

pakowanie żywności

źródło: http://www.polkas.pl/pliki/sklep/produkty_d/pakowarka_prozniowa_pp54.jpg

Przechowywanie w warunkach domowych

Przechowywać żywność w sposób próżniowy w warunkach domowych, jest możliwe na kilka sposobów. Można usunąć powietrze za pomocą ręcznej pompki, albo zaopatrzyć się w specjalne torebki z wachlarzykiem do usuwania powietrza, które dopasują się do kształtu produktu. Bardzo dobrym rozwiązaniem jest zakup zgrzewarki próżniowej, która zapewni hermetyczne zapakowanie naszych produktów. Mechanizm działania tego urządzenia jest bardzo prosty. Polega na kolejnym zgrzaniu dwóch stron torebki, w której znajduje się produkt, z jednoczesnym odsysaniem powietrza. Takie maszyny, są coraz bardziej popularne w gospodarstwach domowych, kosztują od kilkudziesięciu złotych. Całkiem dobre, można kupić w cenie trzystu, czy czterystu złotych. Należy jeszcze zakupić odpowiednią folię, dobrze by było, gdyby zgrzewarka, była dostosowana do każdego rodzaju worków. Koszt zwróci się po kilku miesiącach użytkowania.
Należy pamiętać, że hermetycznie zapakowaną żywność, typu mięso, czy ryby, trzyma się wyłącznie w lodówce.