Wyposazenie sklepow abm

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble oraz urządzenia są potrzebne w markecie z produktami mięsnymi?

Przede każdym trzeba zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w jakich przechowuje się i poleca produkty mięsne do sprzedaży. Istnieje dużo sposobów chłodni, które sprawdzą się w magazynie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Też jest z narzędziami mrożącymi, w których zbiera się mięso – wśród nich komunikuje się witryny, zamrażarki, wyspy albo też szafy mroźnicze. Doskonałym pomysłem, szczególnie w mniejszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących rolę magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto chronić nie wyłącznie w magazynie, lecz także w podręcznej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Układa się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać produkt na półkach ekspozycyjnych. Konieczna istnieje dodatkowo lada ekspediencka, na jakiej kroi się i ładuje towar. W większych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo przydatne jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze pewną, odpowiednio niską temperaturą, służącego do przechowywania towaru.

Pozostały sprzęt obowiązujący w biznesie mięsnym to musza, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna mieć odpowiednio bogaty plus czytelny wyświetlacz, tak aby zarówno sprzedawca, kiedy a klient mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem wskazany jest do porcjowania mięsa z kością. Też jest z nożami do krojenia mięsa, dodatkowo nie warto na nich żałować. Z zmianie dobra krajalnica powinna stanowić regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic spowodowane są z chromowanej stali węglowej lub byliśmy nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto konieczne jest zaopatrzenie się w wilka do ciała, służącego do prowadzenia mięsa na oczekiwanie klienta. Choć nie stanowi więc normalny element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest też kasa fiskalna, środki czyszczące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania towaru oraz dodatkowe meble sklepowe. Niezbędne jest również zainstalowanie klimatyzacji, która potrzebna istnieje w mieszkaniu właściwej temperatury w sali sprzedaży – szczególnie latem. Ważne jest także oświetlenie, jakie potrafi znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin wybierających się na wystaw.