Produkcja czekolady prezentacja

Czekolada stanowi drinku spośród najbardziej widocznych przysmaków. Znajduje różnorakie użycia w kuchni, szacuje się ją w wielu wersjach. W prawie każdym sklepie można przyjąć wyroby czekoladowe w różnorakich postaciach. Prosta jest zarazem czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dosyć skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej pracowania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z skóry. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, zaś w skutku tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie czynniki są odpowiednio dozowane, w relacji od tegoż który zarób wybiera się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w mechanizmie automatycznym. Po pokonaniu tych procesów jest ona osoba sypką, którą określa się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do produkcji czekolady konieczne jest używanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej wykorzystywane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do głównego etapu produkcji czekolady odnosi się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się także na sucho jak a na mokro. Proces konszowania na gorąco jest głównym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji robi się w urządzeniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i niepowtarzalny połysk.