Pakowanie prozniowe szczecin

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest narzędziem, którego zadanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i wykonaniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki sposób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie ciała i ubezpiecza je przed np. zmarzliną.

Ze względu na daleki rodzaj produktów spożywczych, wykorzystywane są różne pakowaczki. I tak artykuły o wysokiej górze i wspaniałej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze tradycyjnym zamknięciem próżniowym, produkty o niskich poziomach i delikatne (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest też jakąś ważną korzyść - wygodne użytkowanie, a wtedy siłę i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - tanie w niewielkich rozmiarach również jak urządzenia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do korzystania ze względu na szybkość procesu (danie do komory woreczka z produktem i uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) także możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Odnosi się je zazwyczaj w długich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec popularnym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Są więc dania o niewielkich rozmiarach, w pakowaczce układa się koniec worka, natomiast produkt jest poza urządzeniem. Pakowarki listwowe kieruje się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki zrobione są z wielkiej klas byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od wielkości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające są różne rozmiary, i ostatnie z serii oddziałuje na wybór woreczków, w które stanowi pakowana żywność.