Oplacalnosc produkcji rozsady

Jakiś okres obecnemu w Ogromnej Brytanii wyszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do mielonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z asortymentu sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do tworzenia mało na wszelkim kontynencie europejskim. Teraz w Szwajcarii odkryto, iż w handlach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie spreparowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy oraz ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie wynikające z chowów ekologicznych, w pracy wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

Opisywane nadużycia związane z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin zatrzymują się potwierdzeniem istniejącego już trendu, wedle którego to cwane oszczędności są receptą na osiągnięcie rynku, i taż jakość mięsa pozostaje jedynie sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami ułatwiającymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z substancjami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co świadczy, iż z kilograma mięsa można zarobić półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na etykiety kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i ilości regulujących produkcję wędlin wysokiej klasy, aktualnie praktycznie wszystek produkt mięsopodobny prawdopodobnie żyć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to pojęcie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z mięsa właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, i uzyskana miazga jest istotny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, choć jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto to wydać odrobina więcej na sprawdzone produkty odpowiedniej kondycje zamiast truć organizm...