Maszynka do miesa garhe

Wilk do ciała to nic dziwnego jak maszyna, będąca do rozdrobnienia i mielenia surowego, gotowanego lub mrożonego mięsa, które zdobywane jest dalszej obróbce (produkcji wędlin). Ponieważ urządzenie znajduje zastosowanie w hotelach, restauracjach, supermarketach, placówkach gastronomicznych oraz zakładach zbiorowego żywienia, gdzie ilość przetwarzanego ciała jest niezmiernie ważniejsza niż w polu domowym, wymiary (gardzieli z podajnikiem ślimakowym oraz zestawu tnącego - siatki, szarpak, noże) i parametry (wydajność, średnica sitka, prędkość obrotowa, otwór gardzieli, moc, zasilanie) wilka do ciała muszą odpowiadać zapotrzebowaniom przetwórcy.

Wielki asortyment wilków na rynku kupi na dobór odpowiedniego narzędzia na potrzeby placówki, dzięki obecnemu chwila na studium potraw ulega skróceniu (rozdrabnianie kilkanaście kilogramów na minutę) a nie wymaga dużego kosztu wysiłku fizycznego. Wilki mają postać prostą, elementy można łatwo zdemontować, co bardzo ułatwia obsługę, proces czyszczenia oraz utrzymanie czystości, wpływa na poprawę warunków higienicznych. Wykonanie dania ze byliśmy nierdzewnej lub stopów aluminium, doskonała jakość wykonania decyduje o wysokiej odporności maszyny. Jak całe dania brane w sektorze spożywczym, wilki muszą spełniać warunki CE bezpieczeństwa oraz higieny pracy. Działanie wilka - mięso do rozdrobnienia umieszcza się do gardzieli, następnie po dociśnięciu np. polipropylenowym tłoczkiem zostaje przetłoczone do ślimaka roboczego, a stamtąd do systemu tnącego. Zespół tnący wtłacza mięso w oczka siatki, a następnie ścinana za pomocą osadzonych noży. Mięso po rozdrobnieniu jest złożone z farszami, następnie pakowane w osłonki lub opakowania próżniowe i poddawane dalszym procesom obróbki, w relacje od rodzaju końcowego produktu - wędliny czy surowe mięso pakowane próżniowo. W relacje od rodzaju mięsa podaje się siatki o nowej średnicy oczek oraz noży. Wilki można zaopatrzyć w nowe akcesoria, które zapewnią np. nadziewanie kiełbas, szatkowanie warzyw i sera. To proste urządzenie, przydatne w przystępnych cenach, dawane w placówkach gastronomicznych, gdzie produkcja wędlin lub potraw mięsnych nie istnieje na taką różnicę gdy w konkretnych zakładach przetwórczych, jest gwarantem produktów zdrowszych, nie zawierających konserwantów a kolejnych ulepszaczy.