Kasa fiskalna mobilna

Zgodnie z założeniem do końca roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był zobowiązany do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w placówkach gastronomicznych jest dokładna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć użycie do osób angażujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W świadomość obowiązujących przepisów prosta tego nie używa się również wobec podmiotów świadczących usługi połączone z utrzymaniem w dużych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj jeszcze o te, które mówią swoje usługi sezonowo. Podobna sprawa jest w sukcesie podmiotów angażujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W stosunku ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W bieżącej formie nie ma znaczenia wielkość lokalu, lub istnieje ostatnie niezwykła restauracja, albo i mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Oznaczania nie ma też wysokość osiąganego dochodu. Na wycieczce należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o momencie na wprowadzenie takich kas w sfery gastronomicznej. Stąd też kasę patrzącą w pokoju gastronomicznym trzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do tego dnia kasa wymagała być szybko zafiskalizowana, zaprogramowana, chętna do lektury, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna też pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z pozostałymi stawkami VAT dla produktów z dalekich kategorii.  Był to pewny warunek do zastosowania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W wypadku oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prostej rolę 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu lecz w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wejść do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Przecież w niniejszych terenach kasę rejestrującą należy wprowadzić w procesie 2 miesięcy mając z końca miesiąca, w jakim została wykonana pierwsza usługa gastronomiczna.