Hurtownia miesa zakopane

Na terenie Polski jest duża ilość hurtowni mięsa mających się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co pozwala dostarczanie świeżego artykułu w dowolne miejsce kraju. Mięso to szczególnymi słowy potrzebne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z należącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa prezentuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w obiektach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub polowania w tłu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, lecz przeważnie jest wykorzystywane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką skalę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten bynajmniej nie jest związany z kolorem, tylko kieruje się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w dobrym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest wyraźnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i zawiera wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wynikające z hurtowni ciała są również doskonałym źródłem żelaza w normalnej diecie, które stanowi niezwykle dużo przyswajalne niż wszystkie żelazo pochodzenia roślinnego.